T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
GAZİANTEP / ŞEHİTKAMİL - GAİB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

GIDA TEKNOLOJİLERİ ALANI

Gıda Teknolojisi Alanı

  • Gıda teknolojisi alanı, tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri modern teknolojileri uygulayarak işleyen ve güvenli gıda üretimini sağlamak için duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden gıda kontrol hizmetlerini gerçekleştirerek tüketime uygun gıda maddeleri üreten ve insan beslenmesine sunan bir teknoloji dalıdır.
  • Öğrencilerimiz alanımızdan GIDA TEKNİSYENİ unvanı ile mezun olmaktadır.

İnsanoğlunun en temel ihtiyacı olan beslenme ihtiyacının karşılanması için gıda sektörü hızlı bir şekilde değişen pazar ve rekabet şartları ile daima bir etkileşim içindedir.

Türkiye ekonomisinin gelişmesinde nüfus, istihdam, beslenme, hammadde ve ihracata katkıları nedeni ile gıda sektörü önemli bir rol oynamaktadır. Bu rolün gelecekte daha fazla artacağı da bir gerçektir.

Alan Bilgileri

Gıda Teknolojisi Alanında;

1.Gıda kalite kontrol

2.Gıda işleme dalları

yer almakta olup, bölümümüzde Gıda İşleme dalı yer almaktadır.

Gıda İşleme dalında, Gıda Mikrobiyolojisi, Laboratuvar Tekniği, Hijyen ve Sanitasyon, Maddede Temel Değişimler ve Ölçümler, Gıda Kimyası, Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler, Gıdalarda Muhafaza ve Ambalajlama, Gıdalarda Temel Kalite Kontrol Analizleri, Gıda Üretim Teknolojileri, Gıda Ambalaj ve Kontrolü, Beslenme, Özel Gıdalar, Et İşleme gibi alan ortak dersleri ve dal dersleri yer almaktadır.

Bu dal dersleri 9,10,11 ve 12. sınıflarda teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir. Öğrencilerimiz, alan eğitimine 9. sınıfta başlamaktadır.

Öğretim programında yer alan bu derslerle öğrencilerimizin alan ve dal ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazanması, değişime ve yeniliklere uyum sağlaması, sosyal hayatlarındaki insanlarla sağlıklı iletişim kurabilen, hedeflerini belirleyip bunlara ulaşmak için gerekli girişimlerde bulunabilmesi ve mesleki yeterliklere sahip bireyler olarak yetiştirilmesi hedeflenmiştir.

Alan programının toplam eğitim süresi 4 yıl olup, mezun olan öğrencilerimize, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi verilmektedir.

Son sınıfta öğrencilerimiz, mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranış geliştirmelerini, bölümünde olmayan araç gereçleri tanıyarak, gerçek üretim, hizmet ortamına ve iş hayatına uyumlarını sağlamak amacıyla staj yapmaktadırlar.

Staj kamu ve özel işletmelerin Gıda Kontrol laboratuvarlarında ve Özel Gıda Kontrol laboratuvarlarında, Ar-Ge Laboratuvarlarında, Gıda Fabrikalarında, Cateringlerde yapılmaktadır.

Alanımızda 2 adet mesleki laboratuvar bulunmaktadır. Bu laboratuvarlarda gıda hijyeni ve gıdalarda mikrobiyolojik analizler, gıda muhafaza ve ambalajlama teknikleri, gıda üretim teknolojileri, gıda kalite kontrol ve gıda üretim makineleri konularında uygulamalı eğitimler verilmektedir.

Mezun öğrencilerimizin çoğu ise ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans (2 yıllık) programları seçebilmektedir.

Arıcılık

Aşçılık

Bağcılık

Bahçe Tarımı

Bitki Koruma

Et ve Et Ürünleri Teknolojisi

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi

Gıda Teknolojisi

İkram Hizmetleri

Süt ve Besi Hayvancılığı

Süt ve Ürünleri Teknolojisi

Yağ Endüstrisi

Turizm ve Seyahat Hizmetleri

Un ve Unlu Mamüller Teknolojisi

Biyokimya

Laboratuvar Teknolojisi

gibi programları TYT puan türüne göre tercih edebilmektedirler.

Ayrıca 4 yıllık programlardan alanlarıyla ilgili Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojisi, Beslenme ve Diyetetik gibi lisans bölümlerine de gidebilmektedirler.

21-04-202521-04-202521-04-202521-04-202521-04-202521-04-202521-04-202521-04-202521-04-202521-04-2025

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.09.2020 - Güncelleme: 21.04.2025 09:40 - Görüntülenme: 1032
  Beğen | 1  kişi beğendi