Gıda Teknolojisi Alanı
İnsanoğlunun en temel ihtiyacı olan beslenme ihtiyacının karşılanması için gıda sektörü hızlı bir şekilde değişen pazar ve rekabet şartları ile daima bir etkileşim içindedir.
Türkiye ekonomisinin gelişmesinde nüfus, istihdam, beslenme, hammadde ve ihracata katkıları nedeni ile gıda sektörü önemli bir rol oynamaktadır. Bu rolün gelecekte daha fazla artacağı da bir gerçektir.
Alan Bilgileri
Gıda Teknolojisi Alanında;
1.Gıda kalite kontrol
2.Gıda işleme dalları
yer almakta olup, bölümümüzde Gıda İşleme dalı yer almaktadır.
Gıda İşleme dalında, Gıda Mikrobiyolojisi, Laboratuvar Tekniği, Hijyen ve Sanitasyon, Maddede Temel Değişimler ve Ölçümler, Gıda Kimyası, Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler, Gıdalarda Muhafaza ve Ambalajlama, Gıdalarda Temel Kalite Kontrol Analizleri, Gıda Üretim Teknolojileri, Gıda Ambalaj ve Kontrolü, Beslenme, Özel Gıdalar, Et İşleme gibi alan ortak dersleri ve dal dersleri yer almaktadır.
Bu dal dersleri 9,10,11 ve 12. sınıflarda teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir. Öğrencilerimiz, alan eğitimine 9. sınıfta başlamaktadır.
Öğretim programında yer alan bu derslerle öğrencilerimizin alan ve dal ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazanması, değişime ve yeniliklere uyum sağlaması, sosyal hayatlarındaki insanlarla sağlıklı iletişim kurabilen, hedeflerini belirleyip bunlara ulaşmak için gerekli girişimlerde bulunabilmesi ve mesleki yeterliklere sahip bireyler olarak yetiştirilmesi hedeflenmiştir.
Alan programının toplam eğitim süresi 4 yıl olup, mezun olan öğrencilerimize, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi verilmektedir.
Son sınıfta öğrencilerimiz, mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranış geliştirmelerini, bölümünde olmayan araç gereçleri tanıyarak, gerçek üretim, hizmet ortamına ve iş hayatına uyumlarını sağlamak amacıyla staj yapmaktadırlar.
Staj kamu ve özel işletmelerin Gıda Kontrol laboratuvarlarında ve Özel Gıda Kontrol laboratuvarlarında, Ar-Ge Laboratuvarlarında, Gıda Fabrikalarında, Cateringlerde yapılmaktadır.
Alanımızda 2 adet mesleki laboratuvar bulunmaktadır. Bu laboratuvarlarda gıda hijyeni ve gıdalarda mikrobiyolojik analizler, gıda muhafaza ve ambalajlama teknikleri, gıda üretim teknolojileri, gıda kalite kontrol ve gıda üretim makineleri konularında uygulamalı eğitimler verilmektedir.
Mezun öğrencilerimizin çoğu ise ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans (2 yıllık) programları seçebilmektedir.
Arıcılık
Aşçılık
Bağcılık
Bahçe Tarımı
Bitki Koruma
Et ve Et Ürünleri Teknolojisi
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi
Gıda Teknolojisi
İkram Hizmetleri
Süt ve Besi Hayvancılığı
Süt ve Ürünleri Teknolojisi
Yağ Endüstrisi
Turizm ve Seyahat Hizmetleri
Un ve Unlu Mamüller Teknolojisi
Biyokimya
Laboratuvar Teknolojisi
gibi programları TYT puan türüne göre tercih edebilmektedirler.
Ayrıca 4 yıllık programlardan alanlarıyla ilgili Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojisi, Beslenme ve Diyetetik gibi lisans bölümlerine de gidebilmektedirler.